WomanLife ● Blog

Nőiség - Természetesen. Egyszerűen. Harmóniában.

Meddig engeded, hogy fájjon?

Meddig még? Meddig engeded meg másoknak, vagy akár magadnak, hogy fájdalmat okozzanak neked? Meddig tűröd még a megaláztatásokat, a megjegyzéseket, a félretájékoztatásokat, az arctalan hazugságokat? Hol van az a határ, amit már nem lehet nálad sem átlépni? Miért kell mosolyogva odatartani az arcodat annak, akitől tudod, hogy pofonokat fogsz kapni? Folyamatosan. Mindig. Megszakítás nélkül.

Még nem fáj eléggé, még bírod, még hajtod, mert csinálni kell, talán úgy hiszed nincs is más választásod vagy lehetőséged. Te ezt nem teheted meg ezért, ezért és ezért, nem léphetsz ki, netán -le, hisz’ ez nem a te kiváltságod. Keresed, kutatod a bizonyítékokat, amelyekkel megmagyarázod – elsősorban magadnak – miért vagy még képes elviselni azt a sok borzalmat, amely körülvesz.

Egyetlen egy baj van ezzel: egy idő után kifogysz a bizonyítékokból és a fájdalomcsillapítóként átmenetileg segítségedre siető válaszokból. Nem lesz körülötted több válasz és jobban fog fájni, mint azt bármikor is gondoltad volna.meddig_engeded_verebiivettblog.jpg

Nem mondom, hogy azonnal rúgj fel mindent, ez felelőtlenség volna! Így is rengeteg vélemény és „jó tanács” vagy netán okoskodásnak tűnő belemagyarázás van mostanság egyébként is ezzel kapcsolatban. Azt gondolom, nem is lehet bárkiből bármi, és nem mindenki teheti meg ugyanazt, amit egy másik ember.

Nem, nem vagyok negatív, csak reálisan próbálok gondolkodni. Nem tudsz az Isten háta mögötti világból mindenkit megmentő ötletekkel előállni akkor, amikor – szinte a szó szoros értelmében – a létfenntartásodért küzdesz. Őrültség volna ebben a helyzetben eldobni azt, ami legalább van. Butaság azt gondolni, hogy bárkiből bármi kihozható, mert ez egyszerűen nem állja meg a helyét! Csak azzal lehet kezdeni valamit is, amivel már eleve rendelkezel, csak azt vagy képes tovább csiszolgatni, ami már alapból benned van.

Hiába vágysz olyan életre vagy netán hivatásra, amelyben kiteljesedhetsz, ha most éppen nem megfelelő az idő, vagy – finoman szólva – nem éppen ideálisak a körülményeid arra, hogy kilépj onnét ahol vagy, legyen az egy kapcsolat, vagy egy munkahely. Talán most szisszennek fel néhányan, akik arra biztatnak, hogy „dehogynem, hiszen mindig a jelenlegi pillanat a legmegfelelőbb, eszedbe ne jusson várni egy következőre (=megfelelőre)!”

Én nem biztatlak sem egyikre, sem másikra, arra viszont igen, hogy gondolkodj!

Van az a helyzet, amikor valóban nem lehet mindent felrúgni, pedig szívesen megtennéd ezt valamivel vagy bárkivel. De nem teszed, mert kulturált lénynek születtél ezért visszafogod magadat, és csendben befelé nyeled a könnyeidet, a frusztrációdat és a kétségbeesett kiáltásodat. Megszoktad már, gyakorlod egy ideje, azt hiszed ennek így kell lennie. Semmi egyébre nem vágysz, csak hagyjanak békén, csak értsenek meg téged is végre egyetlen másodperc erejéig!

Szeretném, ha tudatosítanád magadban, hogy

nem vagy gyáva, vagy tehetetlen! Nem vagy önmagáért tenni képtelen ember!

Belekerültél egy élethelyzetbe, ami először még jónak tűnt, csak az évek során egyre rosszabbá vált, és most akárhogyan küzdesz – főleg magaddal – akkor sem látod a fényeket annak a bizonyos alagútnak a végén, csak a baromi hosszú sötét folyosót.

Még tűröd, még elviseled.
Még mosolyogsz, és szépen válaszolsz.
Még elmész a közös programokra, még kultúremberhez méltó módon viselkedsz.

Még belülről kifelé erőlteted magadra a kényszeredett jókedved.

Még bírod. Most még bírod, még elviseled.

De meddig még? Meddig engeded még meg, hogy fájjon és hasogasson? Meddig?

 

Verebi Ivett
_________________________________________________________________
Ha van kedved, látogass el a Facebook oldalra, vagy böngéssz tovább itt a blogon.
Tetszett a bejegyzés? Kérlek, oszd meg másokkal is!

A bejegyzés trackback címe:

https://verebiivett.blog.hu/api/trackback/id/tr6012493035
Nincsenek hozzászólások.

A facebook-on is megtalálsz:

Ez is én vagyok :-)

Írok. Blogot. Ezt itt. És nagyon szeretem. Örülök, ha olvasol, ha velem együtt gondolkodsz akár hangosan, vagy akár csak magadban.

Témák

Aggodalom (1) agresszió (1) ajánló (1) Anyaság (19) apró örömök (1) Bach-virágterápia (7) bátorság (3) békesség (1) belső világ (1) beszélgessünk! (1) boldogság (2) Burnout (2) célok tervek (2) coaching (10) Coaching (4) coachingönmagadért (2) család (3) Csendesség (1) dicséret (1) döntés (1) döntéstámogatás (1) Édesanya (1) Édesanyám (1) édesapa (1) egyediség (1) Egyenrangúság (1) egyensúly (1) egység (1) elégedettség (1) elengedés (2) élet (2) Élet (9) életöröm (1) elfogadás (1) élj a jelenben! (1) Emlékek (1) értékes (1) Érzelmek (1) estikérdések (1) facebook/WomanLife Coaching (1) Fájdalom (1) fb/újutakon-coaching önmagadért (1) Félelmek (5) férfi (1) Gondolataim (27) gondolatébresztő párbeszédek (2) görcsösen építed magadat (1) gyakorlat (1) gyász (1) Gyászfeldolgozás (1) Gyerekek (10) gyerekek (3) Gyermekkor (1) gyermekkor (1) hála (1) Hasznos (5) hatékony kommunikáció (1) Hétköznapok (1) hygge (1) időgazdálkodás (1) ítélkezés (1) Jónak lenni (2) jószándék (1) karácsony (2) karrier (1) karrier coaching (1) kommunikáció (3) Konfliktuskezelés (2) Könnyek (1) kritizálás (2) különleges pillanatok (1) Lélekbogozó (20) letölthető anyagok (1) lifecoaching (6) life coaching (11) magánélet (1) Megoldások (12) Megújulás (4) mindennapok (1) mindfulness (1) minőség (1) Múlt (1) munka (1) munkamánia (1) munka magánélet egyensúly (1) ne asszisztálj az agresszióhoz (1) (1) nyár (2) nyugalom (2) Nyugtalanság (1) önbizalom (1) önismeret (1) ÖnMAGunk (47) önzetlenség (1) Öröm (9) öröm (2) ősz (1) Őszintén (21) párkapcsolat (2) párkapcsolati coaching (1) Partnerség (1) pihenés (1) Pozitív pszichológia (1) rapidgondolatok (1) Sajátélmény (15) segítőkészség (1) Siker (1) stratégia (1) stressz (1) szakmai cikkek (2) személyes (1) személyiség (1) SZÍNes világ (2) Színterápia (1) Szomorúság (5) szoron (1) Szorongás (4) Születés (2) születésnap (1) Szülők (1) Szülőnek lenni (13) tanmese (1) testvérek (1) törődj magaddal (1) trauma (1) tudatosság (1) türelmetlenség (1) új kezdet (1) Ünnepek (3) Választott hivatás (3) Vállald önmagad! (9) Valódi értékek (2) Valódi világ (1) Változások (4) verebii (1) verebiivett (22) Veszteségeink (24) WomanLife Coaching (3) workaholic (1) CÍMKÉK, KATTANJ RÁJUK!
süti beállítások módosítása
coachingönmagadért