WomanLife ● Blog

Nőiség - Természetesen. Egyszerűen. Harmóniában.

Párkapcsolat minőségi kommunikáció nélkül?

Sokan élünk társas kapcsolatban, legyen az házasság vagy akár élettársi viszony. Nem is a hivatalos forma a lényeges, és nem is az hogyan hívjuk ezeket a kapcsolatainkat, hanem azok tartalma. A párkapcsolataink minőségi tartalommal való megtöltése. Az, ami a fűszere az egésznek, amire erős várat építhet mindkét fél. Aminek a segítségével a nehézségeken is könnyedén felül tudunk kerekedni.parkapcsolati_coaching_verebiivett.pngMi szükséges hát a minőségi kapcsolatainkhoz, párkapcsolatunkhoz, de akár a tágabb értelemben vett társas kapcsolatainkhoz? Nem más, mint a minőségi kommunikáció és párbeszéd.

Nagyon sokunkban él az a – gyakran téves – elképzelés, hogy a párkapcsolat, a házasság egyfajta rózsaszín cukormázas gyaloggalopp, amin csak végig kell menni és minden rendben lesz, szinte magától is fut a szekér. Talán a kapcsolat elején ez a feltevés még meg is állja a helyét, hiszen új és ismeretlen, feltérképezetlen a másik, szinte minden tulajdonsága izgalommal teli, hajt bennünket a kíváncsiság, hogy megismerjük minden apró rezdülését és szeretnivaló tulajdonságát.

A kapcsolatunk elején még viszonylag sokat beszélgetünk, megosztunk egymással minden fontos és kevésbé fontos dolgot is, a napi történésektől kezdve a nagyobb és jelentőségteljesebb életeseményekig. Lényeges metszéspont a közös kommunikáció, a párbeszéd, hiszen így tudunk egymáshoz a leginkább és legmélyebben kapcsolódni. A beszélgetéseinkből derül ki milyen – számunkra lényeges és fontos – tulajdonságai vannak a másiknak, mit gondol a közeli- és távolabbi jövőről, hogyan vélekedik egy sor alapvető kérdésben. A kapcsolatunk ezen szakaszában az egymás közötti párbeszéddel nem szokott probléma lenni, általában olajozottan működik minden különösebb erőfeszítés nélkül.

Telnek, múlnak az évek és valamiért elhagyjuk ezt a közös tevékenységet, egyre kevesebbet kommunikálunk egymással. Ha létezik is egyfajta társalgás az gyakran a napi teendők szintjére korlátozódik, vagy ha már gyermekek is vannak, akkor a gyermeknevelés és – gondozás témaköreit érintik. Nagyon fontos mindegyik, hozzátartoznak a kapcsolatunk adott szakaszához, ám nem feltétlenül csak ezek jelenthetik a közös beszédtémáink alapjait. A közös életünk, a saját gondolataink megosztása, az önmagunk fejlődése a legritkább esetben kerül szóba, nem fordítunk rá elegendő (minőségi) időt és teret.

Pedig a párkapcsolatbeli kommunikáció, az érzéseink, a belső megéléseink, vagy élményeink meg- és átbeszélése a jövőnk, illetve a személyes fejlődésünk szempontjából is fontos volna.

Kell, hogy teret és módot biztosítsunk mindennek, nem ragadhatnak el a mindennapok azzal az ódivatú felkiáltással, hogy „nincs erre idő”! Kell, hogy olyan módon kommunikáljunk egymással, ami a szeretetet és a kapcsolatunkat erősíti. Kell, hogy a bántó és becsmérlő szavakat felváltsa az együttérző, a megértő és az ítélkezés-mentes egymás közötti párbeszéd. Kell, hogy időt szánjunk – akár csak napi pár percet is – a másik felé történő őszinte és tiszteletteljes odafordulásra, érdeklődésre és teljes figyelemre. Kell, hogy ne törődjünk bele a korábbi színes és lélekemelő beszélgetéseink megfakult képébe, hanem építsünk az emlékekből valami újat, valami még izgalmasabbat.parkapcsolati_coaching2_verebiivett.pngFontos a párkapcsolatban, a házasságban az egymás közötti minőségi kommunikáció, amikor csakis a másikra figyelünk, nem valami töltelék-tevékenységgel töltjük az időnket (például nem nyomkodjuk közben a telefonunkat), vagy nem a hétvégi menüsoron törjük a fejünket.

Mit tehetünk, hogy javuljon a beszélgetéseink minősége? Nem olyan bonyolult, a recept már-már zavarbaejtően egyszerű, ugyanis nem szükséges hozzá más, mint:

  • két, egymás iránt érdeklődő ember
  • rengeteg szeretetet
  • őszinte odafordulás
  • tisztelet a másik véleményével kapcsolatban
  • ítélkezés- és minősítgetés-mentesség, valamint
  • nyugodt, békés és szeretetteljes légkör és hangulat.

Mit nyerhetünk a minőségi párkapcsolati kommunikációval?

  • mélyülő egymás iránti érzéseket
  • érzékenységet, mely az idők során egyre inkább finomodik
  • harmonikusabb hétköznapokat
  • nyugodtabb és elégedettebb családi légkört
  • az esetlegesen felmerülő problémák kulturált megoldásának lehetőségét
  • végső soron pedig egy minőségibb életet és párkapcsolatot, melyben mindannyian jól és kellemesen érezhetjük magunkat, amelytől az élet igazán szép és örömtelivé válik, amelyet továbbadhatunk ajándékul gyermekeinknek, mellyel egyidejűleg példát is mutathatunk számukra.

Törődjünk magunkkal, egymással, ennek kiváló módja az őszinte és minőségi kommunikáció. Ha nincs rá mintánk, vagy félrecsúszott egy-két dolog, esetleg újratanulnánk hogyan is kell mindezt művelni, a coaching ebben is segít. A párkapcsolati kommunikáció coaching eszköztárával a blokkok feloldhatók, a varázsszavak megtanulhatók, a másikhoz – és ezáltal magunkhoz – való közeledés újraépíthető.

Ne várjunk az utolsó pontig! Kommunikáljunk a párkapcsolatban, a házasságban is minőségi módon!

 

Verebi Ivett
Life & Art Coaching
Bach-virágterápia
@coachingönmagadért

A bejegyzés trackback címe:

https://verebiivett.blog.hu/api/trackback/id/tr3813026112
Nincsenek hozzászólások.

A facebook-on is megtalálsz:

Ez is én vagyok :-)

Írok. Blogot. Ezt itt. És nagyon szeretem. Örülök, ha olvasol, ha velem együtt gondolkodsz akár hangosan, vagy akár csak magadban.

Témák

Aggodalom (1) agresszió (1) ajánló (1) Anyaság (19) apró örömök (1) Bach-virágterápia (7) bátorság (3) békesség (1) belső világ (1) beszélgessünk! (1) boldogság (2) Burnout (2) célok tervek (2) Coaching (4) coaching (10) coachingönmagadért (2) család (3) Csendesség (1) dicséret (1) döntés (1) döntéstámogatás (1) Édesanya (1) Édesanyám (1) édesapa (1) egyediség (1) Egyenrangúság (1) egyensúly (1) egység (1) elégedettség (1) elengedés (2) élet (2) Élet (9) életöröm (1) elfogadás (1) élj a jelenben! (1) Emlékek (1) értékes (1) Érzelmek (1) estikérdések (1) facebook/WomanLife Coaching (1) Fájdalom (1) fb/újutakon-coaching önmagadért (1) Félelmek (5) férfi (1) Gondolataim (27) gondolatébresztő párbeszédek (2) görcsösen építed magadat (1) gyakorlat (1) gyász (1) Gyászfeldolgozás (1) gyerekek (3) Gyerekek (10) gyermekkor (1) Gyermekkor (1) hála (1) Hasznos (5) hatékony kommunikáció (1) Hétköznapok (1) hygge (1) időgazdálkodás (1) ítélkezés (1) Jónak lenni (2) jószándék (1) karácsony (2) karrier (1) karrier coaching (1) kommunikáció (3) Konfliktuskezelés (2) Könnyek (1) kritizálás (2) különleges pillanatok (1) Lélekbogozó (20) letölthető anyagok (1) lifecoaching (6) life coaching (11) magánélet (1) Megoldások (12) Megújulás (4) mindennapok (1) mindfulness (1) minőség (1) Múlt (1) munka (1) munkamánia (1) munka magánélet egyensúly (1) ne asszisztálj az agresszióhoz (1) (1) nyár (2) nyugalom (2) Nyugtalanság (1) önbizalom (1) önismeret (1) ÖnMAGunk (47) önzetlenség (1) Öröm (9) öröm (2) ősz (1) Őszintén (21) párkapcsolat (2) párkapcsolati coaching (1) Partnerség (1) pihenés (1) Pozitív pszichológia (1) rapidgondolatok (1) Sajátélmény (15) segítőkészség (1) Siker (1) stratégia (1) stressz (1) szakmai cikkek (2) személyes (1) személyiség (1) SZÍNes világ (2) Színterápia (1) Szomorúság (5) szoron (1) Szorongás (4) Születés (2) születésnap (1) Szülők (1) Szülőnek lenni (13) tanmese (1) testvérek (1) törődj magaddal (1) trauma (1) tudatosság (1) türelmetlenség (1) új kezdet (1) Ünnepek (3) Választott hivatás (3) Vállald önmagad! (9) Valódi értékek (2) Valódi világ (1) Változások (4) verebii (1) verebiivett (22) Veszteségeink (24) WomanLife Coaching (3) workaholic (1) CÍMKÉK, KATTANJ RÁJUK!
süti beállítások módosítása
coachingönmagadért