WomanLife ● Blog

Nőiség - Természetesen. Egyszerűen. Harmóniában.

A SÜN ÉS A RÓKA
Kedvelem a gondolatébresztő írásokat, a minap is olvastam egyet és kicsit továbbgondolva azt hozzátettem a saját meglátásaimat. Az írás két állatot helyez egymással szembe és azt vizsgálja, miként viszonyulnak a világ történéseihez és a változásokhoz, hogyan alakítják gondolataikat. Tudom, nem túl szerencsés egymáshoz hasonlítgatni semmit, ebben az esetben viszont ez nem ennyire szembetűnő, sőt érdemes is ebben a közegben vizsgálódni.
Az állatok két személyiségtípust különböztetnek meg, ezen a szűrőn keresztül történik az elemzésük.sun_vagy_roka_verebiivett_coaching.png
A SÜN egy határozott világképpel rendelkező, megkérdőjelezhetetlen igazságokkal operáló egyed, aki nem igazán cselekszik másképpen, mint amit korábban megszokott és begyakorolt. Az új nézőpontokra és szemléletmódra kevésbé nyitott, kissé talán tart is tőlük, csakúgy mint a változásoktól, mivel a világ számára a jól begyakorolt sémák alapján működik, és mindebbe a változásokkal együtt járó kilengések nem nagyon férnek bele. Ha új helyzettel találja szemben magát gyakran behúzódik a biztonságosnak hitt szúrós tüskéi alá és onnét figyeli az eseményeket, melyek természetesen nem hasonlítanak ahhoz a már jól ismert világképhez, melyben ő otthonosan és komfortosan tud mozogni. A sün mozgatórugóit tehát a megszokások, a begyakorolt helyzetek és cselekedetek adják, amikor nem valami újat kell építeni, addig nem ismert megoldásokat keresni, hanem a már meglévők mentén lehet haladni.
 
A sünnel szemben a RÓKA egy egészen más megközelítést hoz. A róka az, aki számára nincs abszolút igazság, szkeptikus szemüvegével vizsgálja a körülötte zajló eseményeket. Kíváncsi és kalandvágyó, keresi a kihívásokat, kutatja melyik út merre vihet, hajtja a legjobb megoldás megtalálásának vágya. Kísérletezik, kipróbál új dolgokat és megoldásokat egészen addig, amíg az számára befogadhatóvá nem válik. A megoldásokat nem készen kapva, másoktól várja, hanem saját maga találja meg a legjobbnak hitt megoldást. Ha nincs a látókörében használható, hát épít egyet magának! Keresés közben tanul, fejlődik, új nézőpontokat ismer meg, számos előrevivő gondolatot fogalmaz meg, amelyek további megoldások keresésére ösztönzik.
 
A coaching ülések során süni és róka típusú klienssel is egyaránt találkoztam már, és meg kell mondjam mindegyikőjük feladta a leckét.
  • A sünihez - vagyis annak belső világához - ugyanis nehezebben tudok hozzáférni, gyakran tovább tart a bizalmi légkör kialakítása is, mert zárkózottabb és óvatosabb. Az új nézőpontok felfedezése is egy hosszabb folyamat eredménye, ám szeretem a kihívásokat és ezek a kliensek pontosan ezt hozzák be az ülésekre, úgyhogy igazán szép feladatot adnak mind a maguk, mind az én kezembe.
  • A róka típusú ügyfelekkel általában gyorsabban megtalálom a közös hangot, velük picit nagyobb léptekben is lehet haladni az általuk megfogalmazott célok felé, azonban náluk előforduhat, hogy a nyitottság, a kíváncsiság és a megoldások keresése egy teljesen más irányba tereli az beszélgetés eredeti fonalát, és ilyenkor újra és újra meg kell fogalmazni mi is a pontos cél, mit szeretne az ügyfél a coaching ülések során elérni.
Számomra a süni és a róka is egyfomán érdekes, mindegyik egy újabb kihívást jelent az egyénre szabott coaching folyamat során. Izgalmasak, felfedezésre érdemesek, megoldásra és új nézőpontok keresesére ösztönzőek magánemberként és coachként is.
Egyet mindenképpen szeretnék leszögezni: egyik sem jobb vagy rosszabb a másiknál! Mindegyikük egyfomán értékes tagjai a társadalomnak, véleményük, nézőpontjaik egyaránt fontosak. Coachként a feladatom az, hogy személyre szabottan, de másképpen szólítsam meg őket, különböző utakon férjek hozzájuk, majd mindezt felismerve és tudatosan alkalmazva egy közösen kialakított út mentén folytassuk a közös munkát.

(Ha tetszett a bejegyzés kérlek, oszd meg másokkal is. Amennyiben szeretnéd kideríteni te melyik típusba tartozol inkább, de nem tudod hogyan fogj hozzá, gyere coachingra, szeretettel várlak!)

 

Verebi Ivett

Life & Art Coaching
Bach-virágterápia
@coachingönmagadért

A bejegyzés trackback címe:

https://verebiivett.blog.hu/api/trackback/id/tr9413199813
Nincsenek hozzászólások.

A facebook-on is megtalálsz:

Ez is én vagyok :-)

Írok. Blogot. Ezt itt. És nagyon szeretem. Örülök, ha olvasol, ha velem együtt gondolkodsz akár hangosan, vagy akár csak magadban.

Témák

Aggodalom (1) agresszió (1) ajánló (1) Anyaság (19) apró örömök (1) Bach-virágterápia (7) bátorság (3) békesség (1) belső világ (1) beszélgessünk! (1) boldogság (2) Burnout (2) célok tervek (2) coaching (10) Coaching (4) coachingönmagadért (2) család (3) Csendesség (1) dicséret (1) döntés (1) döntéstámogatás (1) Édesanya (1) Édesanyám (1) édesapa (1) egyediség (1) Egyenrangúság (1) egyensúly (1) egység (1) elégedettség (1) elengedés (2) élet (2) Élet (9) életöröm (1) elfogadás (1) élj a jelenben! (1) Emlékek (1) értékes (1) Érzelmek (1) estikérdések (1) facebook/WomanLife Coaching (1) Fájdalom (1) fb/újutakon-coaching önmagadért (1) Félelmek (5) férfi (1) Gondolataim (27) gondolatébresztő párbeszédek (2) görcsösen építed magadat (1) gyakorlat (1) gyász (1) Gyászfeldolgozás (1) gyerekek (3) Gyerekek (10) gyermekkor (1) Gyermekkor (1) hála (1) Hasznos (5) hatékony kommunikáció (1) Hétköznapok (1) hygge (1) időgazdálkodás (1) ítélkezés (1) Jónak lenni (2) jószándék (1) karácsony (2) karrier (1) karrier coaching (1) kommunikáció (3) Konfliktuskezelés (2) Könnyek (1) kritizálás (2) különleges pillanatok (1) Lélekbogozó (20) letölthető anyagok (1) lifecoaching (6) life coaching (11) magánélet (1) Megoldások (12) Megújulás (4) mindennapok (1) mindfulness (1) minőség (1) Múlt (1) munka (1) munkamánia (1) munka magánélet egyensúly (1) ne asszisztálj az agresszióhoz (1) (1) nyár (2) nyugalom (2) Nyugtalanság (1) önbizalom (1) önismeret (1) ÖnMAGunk (47) önzetlenség (1) öröm (2) Öröm (9) ősz (1) Őszintén (21) párkapcsolat (2) párkapcsolati coaching (1) Partnerség (1) pihenés (1) Pozitív pszichológia (1) rapidgondolatok (1) Sajátélmény (15) segítőkészség (1) Siker (1) stratégia (1) stressz (1) szakmai cikkek (2) személyes (1) személyiség (1) SZÍNes világ (2) Színterápia (1) Szomorúság (5) szoron (1) Szorongás (4) Születés (2) születésnap (1) Szülők (1) Szülőnek lenni (13) tanmese (1) testvérek (1) törődj magaddal (1) trauma (1) tudatosság (1) türelmetlenség (1) új kezdet (1) Ünnepek (3) Választott hivatás (3) Vállald önmagad! (9) Valódi értékek (2) Valódi világ (1) Változások (4) verebii (1) verebiivett (22) Veszteségeink (24) WomanLife Coaching (3) workaholic (1) CÍMKÉK, KATTANJ RÁJUK!
süti beállítások módosítása
coachingönmagadért