WomanLife ● Blog

Nőiség - Természetesen. Egyszerűen. Harmóniában.

Nyerni? Vagy inkább elveszíteni?

Középkorú, a negyvenes évei közepén járó nő ül velem szemben, sorolja miért nem elégedett a munkájával, azzal, amit nap nap után csinál, amiért a pénzét kapja. Úgy érzi, nem találják meg a képességeinek megfelelő feladatok, nem tud igazán kiteljesedni és fejlődni. Igazából a viszonylag magas munkabére és az egyéb hozzáadott érték-csomagok adják hozzá azt, amiért még mindig a jelenlegi munkahelyén van.mit_nyersz_es_mit_veszithetsz_verebiivettblog_lifecoaching_karrier.png

Gyakran elgondolkodik azon is, milyen jó volna értékesebb – vagy ahogyan ő fogalmaz – hasznosabb munkát végezni, sok-sok tervezett feladatban részt venni, netán valamilyen vezetői szerepben kipróbálnia magát. A képessége, végzettsége megvan hozzá, jól ért az emberek nyelvén, stratégiai gondolkodás, részletekbe menő gyors elemzés jellemzi, mellette remekül ért a modern kütyük kezeléséhez, egyéb a munkájához szükséges technikai eszközökhöz.

Sorra veszi mit nyerne egy új munkahely megpályázásával, illetve egy új – vezetői – pozíció elnyerésével. Helyet kap ezen a listán a több fizetés, a nagyobb kihívás, az irányítói/vezetői szerep kipróbálása, új kollégák megismerése, projektfeladatok végzése, szervezés, stb. Anyagi problémái rendeződnének, tekintve, hogy  egy vezetői pozícióban jóval többet keresne. A munkaidő viszont ezzel arányosan valószínűleg megemelkedne, tehát azokra a tevékenységekre, amelyeket jelenleg önmagáért, a maga örömére és épülésére tesz jó eséllyel eltűnnének, elvesznének. A megnövekedett munka mennyisége elvenné tőle az időt és a lehetőséget, amelyet saját kedvteléseire fordíthat, így hiába lesz több pénze, azt – idő és lehetőségek hiányában – elkölteni nem fogja tudni. A sok munkának elmondása szerint az is következménye lesz, hogy az egész heti kemény – akár napi 10-12 órás – munka miatt a hétvégéi nem fognak másról szólni, mint arról, hogy kipihenje a hetet. Barátaira, kedvelt tevékenységeire (utazás, szórakozás, mozi, színház, találkozások, nagy beszélgetések) erő és energia hiányában nem jut majd ideje.

Felismeri, hogy a munkájáért kapott több pénzzel ugyan rendezettebbé tehetné anyagi dolgait, azonban az ilyen áron kapott többletfizetéssel számos dolgot elveszíthet.

„Hogyan döntesz?” – kérdem tőle.
„Elengedem ezt az egész új munkahelyesdit. Nem ér az egész annyit. Lehet, hogy több lesz a pénzem, de egy csomó mindent elveszíthetek, és akkor megint felborulnak azok az arányok, amin annyi éven át dolgoztam. Nem áldozom be a jóllétemet pár tízezer forint haszonért. Tényleg nem ér annyit az egész.” – mondja és nem látom rajta, hogy győzködné magát.


„Jól látom, hogy eldöntötted ezt a kérdést?” – kérdezem.
„Igen, átgondoltam a munkahely-váltással együtt járó pozitív és negatív következményeket, belekalkuláltam a várható előnyöket és hátrányokat és úgy gondolom, ennek most nincs itt az ideje.”


„Most minek van akkor itt az ideje?”
„Önmagamnak! A legfontosabb, hogy magammal foglalkozzam és ne a pénzzel meg egyéb mondvacsinált új dolgokkal. Saját magam jóllétének megteremtése az első számú feladatom, ezt a projektet kell most nyomnom. Ha jól vagyok, akkor minden rendeződik körülöttem, ha viszont nem, akkor összekuszálódik még az is, ami addig rendezett volt. Nem akarok már csomókat bogozni, csak egy rendes, nyugodt életre vágyom, amiben jómagam is helyet kapok, nemcsak a munka meg a pénz. A pénz és a pozíció fontos, de nem mindenáron. Önmagamat nem áldozom már fel ezen az oltáron, jobban szeretem magam ennél. Ma már igen. Magamnak én magam vagyok a legfontosabb és ebből már nem engedek.”mit_nyersz_es_mit_veszithetsz_verebiivettblog_lifecoaching_karrier2.pngMi ennek a tanulsága? Talán az az egyik legfontosabb, hogy ez a nő felismerte, hogy bármennyire anyagias is a világunk, azért még mindig az emberi értékek a legfontosabbak, és ugyan semmit nem kapunk a boltban mindezért, de önmagunk életét bizony alakíthatjuk úgy, hogy a lehető legjobbat hozzuk ki belőle. Ő az egyik oldalon sokat NYERNE, de a másikon meg még ennél is többet veszítene: a több pénz oltárán feláldozná személyes (lelki és mentális) jóllétét. Számára mindez már nem jó biznisz és e szerint szervezi a továbbiakban az életét.

Van, aki mérlegre teszi az előnyöket és a hátrányokat és a szerint dönt. Ránéz arra, hogy az egyensúlyát hogyan őrizheti meg, és ha azt látja, hogy egy terve emiatt nem kivitelezhető, akkor akár képes elengedni korábbi elképzeléseit is, hogy aztán egy más és személyre szabottabb formában újra egymásra találhassanak.

(Ha tetszett a bejegyzés kérlek, oszd meg másokkal is. Amennyiben megszólított ez az írásom és úgy érzed szívesen dolgoznál egyénileg és személyre szabottan a megoldáson, gyere coachingra, szeretettel várlak!)

 

Verebi Ivett

Life & Art Coaching
Bach-virágterápia
@coachingönmagadért

A bejegyzés trackback címe:

https://verebiivett.blog.hu/api/trackback/id/tr8213278531
Nincsenek hozzászólások.

A facebook-on is megtalálsz:

Ez is én vagyok :-)

Írok. Blogot. Ezt itt. És nagyon szeretem. Örülök, ha olvasol, ha velem együtt gondolkodsz akár hangosan, vagy akár csak magadban.

Témák

Aggodalom (1) agresszió (1) ajánló (1) Anyaság (19) apró örömök (1) Bach-virágterápia (7) bátorság (3) békesség (1) belső világ (1) beszélgessünk! (1) boldogság (2) Burnout (2) célok tervek (2) coaching (10) Coaching (4) coachingönmagadért (2) család (3) Csendesség (1) dicséret (1) döntés (1) döntéstámogatás (1) Édesanya (1) Édesanyám (1) édesapa (1) egyediség (1) Egyenrangúság (1) egyensúly (1) egység (1) elégedettség (1) elengedés (2) élet (2) Élet (9) életöröm (1) elfogadás (1) élj a jelenben! (1) Emlékek (1) értékes (1) Érzelmek (1) estikérdések (1) facebook/WomanLife Coaching (1) Fájdalom (1) fb/újutakon-coaching önmagadért (1) Félelmek (5) férfi (1) Gondolataim (27) gondolatébresztő párbeszédek (2) görcsösen építed magadat (1) gyakorlat (1) gyász (1) Gyászfeldolgozás (1) Gyerekek (10) gyerekek (3) Gyermekkor (1) gyermekkor (1) hála (1) Hasznos (5) hatékony kommunikáció (1) Hétköznapok (1) hygge (1) időgazdálkodás (1) ítélkezés (1) Jónak lenni (2) jószándék (1) karácsony (2) karrier (1) karrier coaching (1) kommunikáció (3) Konfliktuskezelés (2) Könnyek (1) kritizálás (2) különleges pillanatok (1) Lélekbogozó (20) letölthető anyagok (1) lifecoaching (6) life coaching (11) magánélet (1) Megoldások (12) Megújulás (4) mindennapok (1) mindfulness (1) minőség (1) Múlt (1) munka (1) munkamánia (1) munka magánélet egyensúly (1) ne asszisztálj az agresszióhoz (1) (1) nyár (2) nyugalom (2) Nyugtalanság (1) önbizalom (1) önismeret (1) ÖnMAGunk (47) önzetlenség (1) Öröm (9) öröm (2) ősz (1) Őszintén (21) párkapcsolat (2) párkapcsolati coaching (1) Partnerség (1) pihenés (1) Pozitív pszichológia (1) rapidgondolatok (1) Sajátélmény (15) segítőkészség (1) Siker (1) stratégia (1) stressz (1) szakmai cikkek (2) személyes (1) személyiség (1) SZÍNes világ (2) Színterápia (1) Szomorúság (5) szoron (1) Szorongás (4) Születés (2) születésnap (1) Szülők (1) Szülőnek lenni (13) tanmese (1) testvérek (1) törődj magaddal (1) trauma (1) tudatosság (1) türelmetlenség (1) új kezdet (1) Ünnepek (3) Választott hivatás (3) Vállald önmagad! (9) Valódi értékek (2) Valódi világ (1) Változások (4) verebii (1) verebiivett (22) Veszteségeink (24) WomanLife Coaching (3) workaholic (1) CÍMKÉK, KATTANJ RÁJUK!
süti beállítások módosítása
coachingönmagadért