WomanLife ● Blog

Nőiség - Természetesen. Egyszerűen. Harmóniában.

Ezerarcú veszteség, elengedés – II. rész

Amikor veszteségről beszélünk, akkor legtöbbször valamilyen szomorú esemény jut az eszünkbe, nemritkán egy szerettünk halála. Valóban, a legnagyobb veszteség egy ember elvesztése, ezt tudjuk a legnehezebben feldolgozni, mert törvényszerűen – gyakorta hosszú időn keresztül fennálló – lehangoltsággal, levertséggel, kedvetlenséggel, sírós hangulattal, nem egyszer depressziós időszakokkal párosul.anyasag_gyermek_verebiivett_lifecoach.jpg

A veszteségnek azonban nem feltétlenül csak a negatív és szomorú oldala létezik! Az ellenpólusban, vagyis a pozitív megélésekben is benne lehet valaminek az elvesztése, az attól való félelem és szorongás. Talán nem is gondolunk arra, hogy a vidám és örömteli dolgokban és eseményekben is felmerülhet ez a fájó érzés, de ha kicsit jobban megvizsgáljuk, akkor bizony felfedezhetjük életünk napos oldalán történt élményekben is az elmúlás fájdalmát.

Mire gondolok? Példaként – a teljesség igénye nélkül – néhányat említenék. Olyan eseményeket, melyeket magam is átéltem és megéltem. Egyik-másik lehet, hogy furcsának tűnhet, de mivel nem vagyunk egyformák, ezért az érzékelésünk is különböző lehet, másképpen dolgozunk fel egy-egy emléket, velünk történt eseményt. Jöjjön most az anyaság, az ezzel kapcsolatos élmények és megélések.

Egy gyermeknek életet adni a világ legcsodálatosabb és legfelemelőbb élménye! Nincs ennél nagyobb boldogság – legalábbis nekünk, gyermekkel megáldott nőknek, édesanyáknak – és mint ilyen, ekként is állunk hozzá már a kezdetek kezdetén. Kicsi ruhácskákat vásárolunk, készülünk a nagy napra, amikor végre megpillanthatjuk a kisbabánkat. Természetszerűleg nem gondolunk arra, hogy milyen lesz majd az addigi szabad(abb) életet feladva/átalakítva egy teljesen más prioritásokkal bíró életet élni. Nem gondolunk arra sem – és kedvesen el is hallgatják előlünk azok a  nőtársaink, akik ezen már keresztülmentek – hogy mennyire nyomasztó tud lenni az a hatalmas felelősség, amely egy aprócska gyermek gondozásával nehezedik ránk. Az addigi – sokszor felelőtlen – életet felváltja a teljes felelősséggel bíró, napi huszonnégy órában üzem- és válaszkész állapotban létezés, mely nem szünetelhet egyetlen pillanatra sem.

Mint egy megszakítás nélkül üzemelő gyáregység: éjjel-nappal munkában, szolgálatban! Nem lehet ugyanis az újszülöttet, a kisbabát félretenni, míg kipihenjük magunkat, nem mondhatjuk azt, hogy nem bírjuk tovább és elmennénk kicsit szabadságra. Nem lehet, mert felelősséggel tartozunk annak a kicsi életnek, akit a világra hívtunk, akit minden porcikánkkal és idegszálunkkal végtelenül szeretünk.

Nehéz megbirkózni a helyzettel, hogy onnantól fogva, hogy anyákká lettünk nem úgy és akkor mozgunk szabadon, nem úgy és olyan módon osztjuk be az időnket ahogyan az jól esik, ahogyan azt korábban megszoktuk. A korábbi szabad életet felváltja egy merőben nagyobb felelősséggel bíró lét, melyben újra kell definiálnunk nemcsak a szerepeinket, hanem saját identitásunkat is. Kik vagyunk, miért vállaltunk gyermeket, hogyan tudunk megfelelni a szerepeinknek, önmagunk – netán mások – elvárásainak, satöbbi. Miként lesz innentől esély és mód arra, hogy az édesanyából nő, gondoskodó anyából újra önmaga irányába is fordulni képes emberek legyünk? Kik voltunk anyává válásunk előtt és kivé váltunk gyermekünk által? Számtalan kérdés, számtalan válasz, és még több megoldás létezik.anyasag_gyermek2_verebiivett_lifecoach.jpg

Én azt szoktam mondani, hogy van a gyermekem előtti életem, és az az utáni. Az előtte lévő szabadabb és féktelenebb, de pusztítóbb is volt, rombolni és nem csak építeni voltam képes, magamat és néha másokat is. A gyermekem születése utáni életem egy teljesen más minőségű létezést hozott elém, melyben egy jó nagy adag – állandóan jelen lévő – aggódás, figyelem, válaszkészség és újraértelmezett felelősségvállalás is benne foglaltatik. Szeretem ezt az életet, mert egy csodálatos – fájóan felemelő, sok-sok könnyel és vitával kevert – fejlődést ajándékozott nemcsak nekem, de a párkapcsolatomnak is. Bármennyire is nehéz volt az első egy-két év mégis annyi ajándékot kaptam a gyermekem által az életemtől, amit semmi mással nem tudnék összehasonlítani. Egyedien mesteri ötvözete az anyaság nyomán megszületett új és régi érzelmeknek, melyeket minden nap újra tanulok és fedezek fel önmagamban. Csodálatos utazás, amelynek sosem látszódik a végállomása, így kivétel nélkül meglepetéssel szolgál minden egyes nap, amit együtt élünk át.

A születő anyaságommal kapcsolatban megtapasztalt mélységek és magasságok, kellemes és fájó érzések mind-mind részemmé váltak, lassan de biztosan megtanultam azokat kezelni és együtt élni velük. Felismerni, rácsodálkozni, újra tanulni a lehetetlent, megtenni azt, ami egészen addig elképzelhetetlennek tűnt, kitartani a végsőkig, a mindent elsöprő, megoldó és feloldó erőt felfedezni mind önmagamban, mind a kisfiamban – mind-mind egy addig soha meg nem tapasztalt belső utazás hozományai, melyeket valószínűleg nem láthattam volna meg, ha nem születik meg a gyermekem.

Anyaság – a régi életből az értékek tovább örökítése és egy új minőségű élet kialakítása. Az egyik legnagyobb feladat, amivel életem során találkoztam! Meggyászolni és elengedni a régi életet, vele együtt a régi énemet nehéz, ám egy ismeretlen új élmény ígéretével kecsegtető felfedező út kezdő állomása.

Az utazás folytatódik és én nap, mint nap megtanulok elveszíteni, elengedni, újra élni, megélni és felfedezni. Az egyéniségemet, a kisfiamat, az életet, az örömöt, a bánatot, a sírást, a nevetést. Az újjászületést, az elvesztést, a hiányt, az új érzéseket, az út során kapott „ajándékokat”. Önmagamat. Anyaként, az anyaságomban. Énként, az énségemben. Egyediséget a sokaságban.

A boldogság nem cél, hanem folyamat. Nem állapot, hanem valamiféle irányultság.

Carl Rogers

(Ha tetszett a bejegyzés kérlek, oszd meg másokkal is. Amennyiben megszólított ez az írásom és úgy érzed szívesen dolgoznál egyénileg és személyre szabottan a megoldáson, gyere coachingra, szeretettel várlak!)

Verebi Ivett

Life & Art Coaching
Bach-virágterápia
@coachingönmagadért

A bejegyzés trackback címe:

https://verebiivett.blog.hu/api/trackback/id/tr7213397889
Nincsenek hozzászólások.

A facebook-on is megtalálsz:

Ez is én vagyok :-)

Írok. Blogot. Ezt itt. És nagyon szeretem. Örülök, ha olvasol, ha velem együtt gondolkodsz akár hangosan, vagy akár csak magadban.

Témák

Aggodalom (1) agresszió (1) ajánló (1) Anyaság (19) apró örömök (1) Bach-virágterápia (7) bátorság (3) békesség (1) belső világ (1) beszélgessünk! (1) boldogság (2) Burnout (2) célok tervek (2) Coaching (4) coaching (10) coachingönmagadért (2) család (3) Csendesség (1) dicséret (1) döntés (1) döntéstámogatás (1) Édesanya (1) Édesanyám (1) édesapa (1) egyediség (1) Egyenrangúság (1) egyensúly (1) egység (1) elégedettség (1) elengedés (2) Élet (9) élet (2) életöröm (1) elfogadás (1) élj a jelenben! (1) Emlékek (1) értékes (1) Érzelmek (1) estikérdések (1) facebook/WomanLife Coaching (1) Fájdalom (1) fb/újutakon-coaching önmagadért (1) Félelmek (5) férfi (1) Gondolataim (27) gondolatébresztő párbeszédek (2) görcsösen építed magadat (1) gyakorlat (1) gyász (1) Gyászfeldolgozás (1) gyerekek (3) Gyerekek (10) gyermekkor (1) Gyermekkor (1) hála (1) Hasznos (5) hatékony kommunikáció (1) Hétköznapok (1) hygge (1) időgazdálkodás (1) ítélkezés (1) Jónak lenni (2) jószándék (1) karácsony (2) karrier (1) karrier coaching (1) kommunikáció (3) Konfliktuskezelés (2) Könnyek (1) kritizálás (2) különleges pillanatok (1) Lélekbogozó (20) letölthető anyagok (1) lifecoaching (6) life coaching (11) magánélet (1) Megoldások (12) Megújulás (4) mindennapok (1) mindfulness (1) minőség (1) Múlt (1) munka (1) munkamánia (1) munka magánélet egyensúly (1) ne asszisztálj az agresszióhoz (1) (1) nyár (2) nyugalom (2) Nyugtalanság (1) önbizalom (1) önismeret (1) ÖnMAGunk (47) önzetlenség (1) öröm (2) Öröm (9) ősz (1) Őszintén (21) párkapcsolat (2) párkapcsolati coaching (1) Partnerség (1) pihenés (1) Pozitív pszichológia (1) rapidgondolatok (1) Sajátélmény (15) segítőkészség (1) Siker (1) stratégia (1) stressz (1) szakmai cikkek (2) személyes (1) személyiség (1) SZÍNes világ (2) Színterápia (1) Szomorúság (5) szoron (1) Szorongás (4) Születés (2) születésnap (1) Szülők (1) Szülőnek lenni (13) tanmese (1) testvérek (1) törődj magaddal (1) trauma (1) tudatosság (1) türelmetlenség (1) új kezdet (1) Ünnepek (3) Választott hivatás (3) Vállald önmagad! (9) Valódi értékek (2) Valódi világ (1) Változások (4) verebii (1) verebiivett (22) Veszteségeink (24) WomanLife Coaching (3) workaholic (1) CÍMKÉK, KATTANJ RÁJUK!
süti beállítások módosítása
coachingönmagadért