WomanLife ● Blog

Nőiség - Természetesen. Egyszerűen. Harmóniában.

Csak a munka?

Szereted a munkádat, fontos a számodra. Megtanultad a szüleidtől, a nevelőidtől, hogy a munka értékes, hasznos és felemel, anyagi, szellemi egy egyéb más értelemben egyaránt. Szükséges ahhoz, hogy általa a társadalom részesének tekinthesd magad, hogy munkád által te is hozzájárulhass a nagy egészhez. Szükséges, mert ingyen - szinte - semmit sem adnak, így pénzt kell keresned ahhoz, hogy fenntartsd magadat és a családodat. A munkád során tanulsz és fejlődsz, ezzel nemcsak te válsz többé, hanem a környezeted is. És egyszer majd eljön az idő, amikor a hosszú évek során megszerzett tudásodat valaki másnak is átadhatod, ezzel továbbörökítve a tapasztalataidat és egy kicsit magadat is. Nyomot hagysz a világban... csak_a_munka.jpg

Van, aki képes a munkáját kellő egyensúlyban tartani élete számos területével egyidejűleg: családdal, önmagával, pihenéssel, kikapcsolódással, tanulmányokkal, satöbbivel. Összehangolja e területeket, és a fő célját fókuszban tartva hol az egyik kap nagyobb figyelmet, hol meg a másik. Van, aki minden területre igyekszik kellő figyelmet fordítani, gondosan ügyelve arra, hogy ne essen túlzásba. Felméri az erejét, valamint a lehetőségeit és a szerint dönt egyik vagy másik mellett. Törekszik egy harmonikus és egészséges egyensúlyra, igyekszik nem kizsigerelni magát. Lehet, hogy lassabban halad, és az eredmények sem olyan feltűnőek, de megy az útján és teszi a dolgát.

Aztán vannak sokan, akik kevésbé érzik a mértéket. Munkában és magánéletben egyaránt. Van, kinek sokkal fontosabb a karrier, a fontos(nak vélt) pozíció minden egyéb másnál. Gyakran még a maradék kevéske szabadidejét is feláldozza a munka oltárán, sőt, haza érve is dolgozik fáradtságot nem kímélve. Szereti a munkáját? Hát persze, nem is kérdés. Elcsúszik-e olykor a harmonikus egyensúly mérlege? Lehetséges, igen, talán ez is előfordul.

Nincs rá recept hogyan kell ezt az illékony és kényes egyensúlyt hosszú távon fenntartani, de az talán segíthet, ha időnként ránézünk magunkra és megállva egy kis időre önvizsgálatot tartunk, hogy a helyes irány felé megyünk-e.

Nem billent-e ki nagyon a mérleg egyik vagy másik serpenyője? Nincsenek-e elcsúszások vagy túlzások a kis rendszerünkben? Ha vannak, hogyan lehet helyre tenni azokat? Egyáltalán hogyan érezzük ebben magunkat, kell-e rajta változtatni valamit? Kényelmetlen, szorongató, frusztráló, vagy éppen ellenkezőleg nagyon is jóleső és kellemes?

Nehéz jól és helyesen látni a lényeget, néha piszok nehéz még kívülről is, hát még annak, aki nyakig benne csücsül. Mindenesetre az igen beszédes, amikor valaki szinte csak a munkájáról tud beszélni és minden mást lesöpör az asztalról. Nem engedi meg magának a megérdemelt pihenést, esetleg ha mégis akkor meg lelkiismeret-furdalás gyötri emiatt. Folyton fáradt, lestrapált és gyakran panaszkodik mennyire nincs ideje semmire. Ha nincs éppen teendő, akkor is pörög, képtelen csak úgy “lenni”, ezért folyton keres magának valami elfoglaltságot. Állandó “tevésben” létezik.

Szerintem nem az az egyetlen megoldás, ha legyintünk egyet és elintézzük egy “karrierista!” vagy “munkamániás” felkiáltással. Lehet, hogy csak egy jó kérdés kellene, aminek segítségével elő tudnánk csalogatni egy őszinte választ arra vonatkozóan, hogy miért (kizárólag) munkával tölti ki élete helyeit és réseit. Mi a valódi oka annak, amiért a munkán kívül nem talál valódi értékes elfoglaltságot. Miért a munka az egyedüli örömforrás számára? Vagy éppen mit takargat/tagad meg a sok-sok munka mögé bújva...

 

- Verebi Ivett -

 

A bejegyzés trackback címe:

https://verebiivett.blog.hu/api/trackback/id/tr1613616176
Nincsenek hozzászólások.

A facebook-on is megtalálsz:

Ez is én vagyok :-)

Írok. Blogot. Ezt itt. És nagyon szeretem. Örülök, ha olvasol, ha velem együtt gondolkodsz akár hangosan, vagy akár csak magadban.

Témák

Aggodalom (1) agresszió (1) ajánló (1) Anyaság (19) apró örömök (1) Bach-virágterápia (7) bátorság (3) békesség (1) belső világ (1) beszélgessünk! (1) boldogság (2) Burnout (2) célok tervek (2) coaching (10) Coaching (4) coachingönmagadért (2) család (3) Csendesség (1) dicséret (1) döntés (1) döntéstámogatás (1) Édesanya (1) Édesanyám (1) édesapa (1) egyediség (1) Egyenrangúság (1) egyensúly (1) egység (1) elégedettség (1) elengedés (2) élet (2) Élet (9) életöröm (1) elfogadás (1) élj a jelenben! (1) Emlékek (1) értékes (1) Érzelmek (1) estikérdések (1) facebook/WomanLife Coaching (1) Fájdalom (1) fb/újutakon-coaching önmagadért (1) Félelmek (5) férfi (1) Gondolataim (27) gondolatébresztő párbeszédek (2) görcsösen építed magadat (1) gyakorlat (1) gyász (1) Gyászfeldolgozás (1) gyerekek (3) Gyerekek (10) Gyermekkor (1) gyermekkor (1) hála (1) Hasznos (5) hatékony kommunikáció (1) Hétköznapok (1) hygge (1) időgazdálkodás (1) ítélkezés (1) Jónak lenni (2) jószándék (1) karácsony (2) karrier (1) karrier coaching (1) kommunikáció (3) Konfliktuskezelés (2) Könnyek (1) kritizálás (2) különleges pillanatok (1) Lélekbogozó (20) letölthető anyagok (1) lifecoaching (6) life coaching (11) magánélet (1) Megoldások (12) Megújulás (4) mindennapok (1) mindfulness (1) minőség (1) Múlt (1) munka (1) munkamánia (1) munka magánélet egyensúly (1) ne asszisztálj az agresszióhoz (1) (1) nyár (2) nyugalom (2) Nyugtalanság (1) önbizalom (1) önismeret (1) ÖnMAGunk (47) önzetlenség (1) öröm (2) Öröm (9) ősz (1) Őszintén (21) párkapcsolat (2) párkapcsolati coaching (1) Partnerség (1) pihenés (1) Pozitív pszichológia (1) rapidgondolatok (1) Sajátélmény (15) segítőkészség (1) Siker (1) stratégia (1) stressz (1) szakmai cikkek (2) személyes (1) személyiség (1) SZÍNes világ (2) Színterápia (1) Szomorúság (5) szoron (1) Szorongás (4) Születés (2) születésnap (1) Szülők (1) Szülőnek lenni (13) tanmese (1) testvérek (1) törődj magaddal (1) trauma (1) tudatosság (1) türelmetlenség (1) új kezdet (1) Ünnepek (3) Választott hivatás (3) Vállald önmagad! (9) Valódi értékek (2) Valódi világ (1) Változások (4) verebii (1) verebiivett (22) Veszteségeink (24) WomanLife Coaching (3) workaholic (1) CÍMKÉK, KATTANJ RÁJUK!
süti beállítások módosítása
coachingönmagadért